Dinamica placilor tectonice din Romania

Pe teritoriul Romaniei actioneaza 3 placi tectonice:

1. Placa intra-alpina: mobila. Sedeplaseaza spe est si sud-est. A condus la formarea muntilor Carpati si a depresiunii colinare a Transilvaniei.

      2. Placa est-europeana: patrunde din est spre vest. Formeaza fundamentul podisului Moldovei.

      3. Placa Moesica: patrunde spre subcarpatii Meridionali, formeaza fundamentul Campiei Romane si podisului Dobrogei centrale si de sud.

Placa Moesica peste care se suprapune podisul Dobrogei  centrale se deplaseaza spre nord-vest si intra in contact cu placa intra-alpina care se deplaseaza spre sudd-est. Contactul are loc dupa un plan inclinat numit plan Benioff.  In fata Carpatilor si Subcarpatilor de Curbura s-a format o zona umpluta cu sedimente groase de 1000 de metri ce se taseaza sub propria greutate determinand formarea unei subsidente active (Campia Siretului Inferior).

Consecinte ale deplasarii placilor tectonice: existenta zonei seismice Vrancea; existenta lantului Carpatic si dispunerea curbata a acestuia; Carpatii si Subcarpatii de Curbura se afla in faza de ridicare.  

Unitatile majore de relief sunt grupate in trei categorii: continentele si bazinele oceanice, muntii-campii, muntii inalti.
Statele fondatoare ale U.E. au fost: Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg. In 1972 au aderat inca 3 state: Regatul Unit al Marii Britanii, Irlanda, Danemarca. In 1981 a aderat Grecia. In 1985 au aderat Spania si Portugalia. In 1994 au aderat Austria, Suedia si Finlanda. In 2004 au aderat tarile baltice (Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Cipru, Malta).
Top