Caracteristicile terrei

1. Forma de baza a Pamantului este de sfera, forma aproximativa a Pamantului este de elipsoid de rotatie.

2. Dimensiuni : suprafata 510 milioane de km patrati. Uscatul – 134 milioane de kilometri patrati. Volumul – 1.083 miliarde de kilometri cubi. Lungimea ecuatorului – 40075 km. Lungimea meridianului – 40008 km.

3. Proprietatile chimice : Pamantul este alcatuit din 90 de elemente dintre care 8 sunt predominante: O2­ , Si , Al, Ca, Mg, K, Na, Fe). 

Proprietatile chimice : gravitatia – proprietatea corpurilor de a se atrage reciproc. Magnetismul terestru –magnetosfera este campul magnetic din jurul Pamantului. Inclinarea axei polilor cu 66­­­­­o33' fata de planul orbitei. Caldura interna a Pamantului – temperatura creste cu 1ola fiecare 33 de metri (treapta geotermica).

4. Structura interna a Terrei : anterosfera reprezinta partea superioara a mantalei pe care plutesc placile tectonice. Zonele de separatii dintre scoarta, manta si nucleu se numesc zone de discontinuitate si poarta numele de Moho si Gutenberg.

5. Miscarile Terrei :

a. Miscarea de rotatie – miscarea Terrei in jurul axei proprii in timp de 23 ore 56 minute si 4 secunde.  Miscarea se efectueaza de la vest la est. Viteza este de 465 metri pe secunda la ecuator. Consecintele miscarii de rotatie: succesiunea zilelor si a noptilor; datorita fortei Coriolis  corpurile aflate in miscare se abat spre dreapta in emisfera nordica, iar cele din emisfera sudica spre stanga; modificarea temperaturii in 24 de ore; modificarea orei pe glob, Pamantul este impartit in 24 de fuse orare, fiecare fus orar avand cate 15o. Ora pe glob se modifica astfel: la est primul meridian se adauga cate o ora pentru fiecare fus orar strabatut; datorita fortei centrifuge Pamantul este turtit la poli si bombat la ecuator.

b. Miscarea de revolutie – miscarea pe care o efectueaza Pamantul in jurul Soarelui in timp de 356 de zile 6 ore  9 minute 9 secunde. Din 4 in 4 ani apare an bisect.

Perioada in care Pamantul se apropie cel mai mult de Soare se numeste periheliu, iar perioada in care se departeaza se numeste afeliu. Consecinte:

- aparitia celor 4 momente importante – 21 martie echinoctiu de primavara (razele cad perpendicular pe ecuator, ziua este egala cu noaptea), 22 iunie solstitiu de vara (razele cad perpendiculare pe tropicul de nord – racului – luminand mai mult emisfera nordica),  23 septembrie echinoctiu de toamna, 22 decembrie solstitiu de iarna - razele cad perpendiculare pe tropicul de sud – capricornului-).  

- Formarea si alternarea anotimpurilor.

- Incalzirea inegala a suprafetei scoartei terestre datorita razelor solare care au unghiuri de incidenta diferite.

- Formarea zonelor de caldura. 

Unitatile majore de relief sunt grupate in trei categorii: continentele si bazinele oceanice, muntii-campii, muntii inalti.
Statele fondatoare ale U.E. au fost: Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg. In 1972 au aderat inca 3 state: Regatul Unit al Marii Britanii, Irlanda, Danemarca. In 1981 a aderat Grecia. In 1985 au aderat Spania si Portugalia. In 1994 au aderat Austria, Suedia si Finlanda. In 2004 au aderat tarile baltice (Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Cipru, Malta).
Top