Apele subterane

Apele situate in interiorul scoartei terestre. Se impart in doua categorii.

a. Ape freatice ( de mica adancime ) se gasesc deasupra unui strat impermeabil.

b. Ape de adancime sau sau captive. Intre doua straturi impermeabile. Datorita presiunii cand sunt atinse de un foraj aceste ape reactioneaza in urmatoarele doua feluri: - se ridica la nivelul scoartei dar nu ies la suprafata (ape ascensionale); - tasnesc (arteziene).

Izvoarele se formeaza prin deplasarea apelor de adancime la suprafata in mod natural. Gheizerele = izvoarele de ape fierbinti ( temperaturi mai mari de 80o C) care se formeaza in urma contactului apelor de adancime cu lava vulcanica. Gheizere se gasesc in Islanda, Canada, S.U.A.

Apele geotermale se formeaza la contactul apei de adancime cu roci vulcanice ( temperatura mai mare de 20o C).

Unitatile majore de relief sunt grupate in trei categorii: continentele si bazinele oceanice, muntii-campii, muntii inalti.
Statele fondatoare ale U.E. au fost: Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg. In 1972 au aderat inca 3 state: Regatul Unit al Marii Britanii, Irlanda, Danemarca. In 1981 a aderat Grecia. In 1985 au aderat Spania si Portugalia. In 1994 au aderat Austria, Suedia si Finlanda. In 2004 au aderat tarile baltice (Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Cipru, Malta).
Top