Analogia

In principiu prin analogie se incearca gasirea unor elemente comune pentru cel putin doua obiecte cu scopul de a le alatura ca si concept ori semnificatie.

Schema de inferenta:

Fa ʌ Ga ʌ Ha

Fb ʌ Gb ʌ Hb

Pb

-----------------

Pa

 

Fiind vorba de anumite calitati ca apartiand unui numar de obiecte se presupune ca daca una din acele calitati apartine unui nou obiect in mod automat si celelalte calitati ii apartin.

 

Tipuri de analogie

1. Analogia comuna si stiintifica

a. Analogia comuna – se realizeaza doar la o prima vedere si fara o analiza temeinica a elementelor comune.

b. Analogia stiintifica – se fundamenteaza pe o analiza aprofundata.

 

2. Analogia intamplatoare si cea sistematica

a. Analogia intamplatoare – pleaca de la observarea intamplatoare a unor elemente fara a exista intentia de a gasi asemanari intre ele.

b. Analogia sistematica- presupune un grad ridicat de intentionalitate si o intuitie geniala.

 

3. Analogia dupa insusiri si dupa relatii

a. Analogia dupa insusiri – prin care plecandu-se de la adevarul cunoscut se incearca apropierea de adevarul necunoscut dar care puse in comparatie cu cele dintai devin inteligibile.

b. Analogia dupa relatii – care se subimparte in:

i) Analogia sistemelor – prin care se afirma ca daca doua sisteme complexe au un anumit numar de relatii interne asemanatoare atunci inseamna ca ele sunt analoge.

ii) Analogia morfofunctionala – care se bazeaza pe considerarea unor proprietati ce tin de forma dar si de functionalitatea formelor respective.

iii) Analogia pe baza de relatii cauzale care se subimpart in:

a1. De la efecte asemanatoare la cauze asemanatoare.

a2. De la cauze asemanatoare la efecte asemanatoare.

Silogismul este tipul fundamental de argument deductiv alcatuit din 3 propozitii categorice diferite si 3 termeni diferiti ( si care apar de exact 2 ori fiecare).
Francis Bacon este considerat a fi intemeietorul logicii inductive moderne care in esenta sa se ocupa cu studiul argumentelor bazate pe generalizare.
Top